Jälki

Jälki on palveluskoiralajeista suosituin. Siinä koira koulutetaan jäljestämään vaihtelevassa maastossa ihmisen kulkemaa reittiä ja ilmaisemaan jäljelle jätetyt jälkiesineet. Jäljellä koira seuraa hajuvanaa, joka muodostuu jäljentekijän sekä kasvien että maanpinnan rikkoutumisesta syntyvästä hajusta. Ns. metsäjäljellä kilpailtaessa jälkiesineitä on jäljellä kuusi kappaletta (10cm pitkiä, 2cm paksuja kuivia oksakeppejä). Kilpailujäljet vaihtelevat alokasluokan 500 metrin pituisesta jäljestä voittajaluokan 1500 metriin. Metsäjälkikoe (=PAJÄ) sisältää myös esine-etsintä- ja tottelevaisuusosuudet.

jälkisivu

PAJÄn lisäksi palveluskoirille on olemassa pelastusjälki- (PEJÄ), erikoisjälki- (FH) ja IPO-jälkikoe. Metsästyskoirarotuisille on olemassa omat metsästysjälkikokeensa.

Toisin kuin hakua, jälkeä voi harrastaa koiransa kanssa yksin, joten treenaamisen ei tarvitse olla sidottua treeniporukan aikatauluihin. Pelkistetysti tarvitset vain koiran, jälkivaljaat/pannan, jälkiliinan ja pussillisen maastosta erottumattomia koiran nameja ja sen parhaan lelun. Jäljestämisen alkeita ja nenän käyttöä voi ja kannattaa opettaa pennulle heti, kun se on kotiutunut uuteen kotiinsa.

Palveluskoiraliiton lajiesittely

Tällä hetkellä Tuukkissa on yksi jälkiryhmä, jonka kouluttajana toimii Minna Kallio. Ryhmä on tällä hetkellä täynnä, joten emme voi ottaa uusia koirakoita jonoon.  
 

Varmista, että saat kaikki pk-tiedotteet sähköpostiisi pitämällä jäsenrekisterissä olevan sähköpostiosoitteen ja kiinnostuksen kohteet ajan tasalla. Jäsentietojen päivitys täällä.