Pelastuskoirakoulutus

Pelastuskoiria käytetään viranomaisten apuna kadonneiden henkilöiden etsinnässä. Kadoksissa oleva voi olla eksynyt marjastaja, muistihäiriöinen vanhus, eränkävijä, lapsi, ihan kuka tahansa.

Pelastuskoiraksi soveltuvat monenlaiset koirat rodusta riippumatta, myös monirotuiset ovat tervetulleita mukaan. Pelastuskoiralta edellytetään, että se on terve ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan soveltuu etsintätehtäviin vaikeakulkuisissa maastoissa ja säästä riippumatta. Pelastuskoiraksi soveltuva koira on luonteeltaan avoin, rohkea ja ihmisystävällinen.

Viranomaistason pelastusetsintäkoiran on suoritettava hyväksytysti ylemmän tason koe vähintään yhdestä pelastuskoira- tai palveluskoiralajista (Suomen Palveluskoiraliitto). Lisäksi pelastuskoiran on suoritettava hyväksytysti VirTa –testi, johon pelastuskoirakko voi osallistua hälytysryhmänsä ryhmänjohtajan puoltaessa.

Kansallisia pelastuskoirakokeita järjestetään seuraavissa lajeissa: pelastushaku, pelastusjälki, raunioetsintä sekä meripelastus. Lisäksi pelastusetsintätehtäviin koulutettavan koiran kanssa harjoitellaan myös mm. etsintää pimeässä, taajamaetsintää ja rakennusetsintää.

Yhteen lajiin kouluttaminen vie aikaa noin kaksi vuotta. Useat pelastuskoirakot treenaavat kahta lajia samaan aikaan. Hyvä pelastusetsintäkoira ei kuitenkaan ole koskaan valmis.

Etsintätyön lisäksi pelastuskoiran tulee olla hyvin hallittavissa ja osata tietyt tottelevaisuusliikkeet. Tottelevaisuus testataan ennen etsintäkokeisiin osallistumista palveluskoiraliiton BH-käyttäytymiskokeella, ja lisäksi pelastusetsintäkoiran on suoritettava kerran vuodessa hyväksytysti kokeeseen liittyvä tottelevaisuusosio, rauniokokeessa näiden lisäksi ketteryysosio.

Pelastus_etusivu

Pelastuskoiraohjaajan tulee olla suunnistustaitoinen sekä ensiapukoulutuksen (EA1) ja Etsintä 1 –koulutuksen suorittanut. Pelastuskoiratoiminta toimii osana Vapepaa.

Koulutuksemme perustuu positiiviseen vahvistamiseen ja koiran motivoimiseen: hyvä pelastusetsintäkoira tahtoo löytää vielä tuntienkin etsintätyön jälkeen kadoksissa olevan.

Pelastuskoiraohjaajalta vaaditaan sitoutumista niin oman kuin muidenkin koirien koulutukseen, itsensä kehittämiseen, aktiivisuutta, ja sitä että tärkeä vapaaehtoistyö on sydämen asia. Viranomaisten etsintätehtäviin kutsutaan monesti pimeässä, sateessa, kylmässä, joten koiranohjaajan on syytä rakastaa koiranilmaa!
Pelastuskoiraelämä on mukanaan vievä elämäntapa.

Jos olet kiinnostunut pelastuskoirakoulutuksesta, tervetuloa mukaan! Yhteyden meihin saat sähköpostilla pelastuskoirat(at)tuukk.fi .

Pelastusjaostovastaavat
Merja Järveläinen
Heidi Kemppainen

Pelastuskoiratiedotteet