Viranomaistason hälykoiran ja ohjaajan vaatimukset

Viranomaistason pelastusetsintäkoiran on suoritettava hyväksytysti kahden eri etsintälajin (PERA, PEHA, PEJÄ, PEME) koe. Tämänhetkiset koetulosvaatimukset ovat joko kahdesta pelastuskoiralajista A ja B –tulos, tai pk–kokeista HK3 tai JK3 pelastuskoiralajista saadun A–tuloksen lisäksi.

Pelastuskoirakokeita järjestetään seuraavissa lajeissa – pelastushaku, pelastusjälki, raunioetsintä. Lisäksi pelastusetsintätehtäviin koulutettavan koiran kanssa harjoitellaan mm. etsintää pimeässä, taajamaetsintää ja rakennusetsintää. Myös meripelastus kuuluu pelastuskoiran tehtäviin niillä alueilla joilla sitä tarvitaan.

Yhteen lajiin kouluttaminen vie aikaa noin kaksi vuotta. Useat pelastuskoirakot treenaavat kahta lajia samaan aikaan. Hyvä pelastusetsintäkoira ei kuitenkaan ole koskaan valmis!

Etsintätyön lisäksi pelastuskoiran tulee olla hyvin hallittavissa ja osata tietyt tottelevaisuusliikkeet. Tottelevaisuus testataan ennen etsintäkokeisiin osallistumista palveluskoiraliiton BH–käyttäytymiskokeella, ja lisäksi pelastusetsintäkoiran on suoritettava kerran vuodessa hyväksytysti etsintäkokeeseen liittyvä tottelevaisuusosio, rauniokokeessa näiden lisäksi ketteryysosio.

Pelastuskoiraohjaajan tulee olla suunnistus– ja kartanlukutaitoinen, sekä ensiapukoulutuksen (EA1) ja Etsintä 1 –koulutuksen suorittanut.