Rally-toko

Tervetuloa mukaan hauskan harrastuksen pariin!

Rally-tokotoimikunta koostuu  vuonna 2024 viidestä henkilöstä.  Rally-tokoa koskevat asiat voi laittaa sähköpostilla osoitteeseen rallytoko(at)tuukk.fi.

Koulutukset

Kaisa Ahonen
Miia Lemmetyinen
Lotta Hujanen
Kirsi Koivu
 

Tiedotus

Kaisa Ahonen
Carita Nyqvist
Kirsi Koivu

 

Hallitusjäsen, viestintä
Kaisa Ahonen 

kaima.ahonen(at)gmail.com

Koetoimitsijat
Kaisa Ahonen
Miia Lemmetyinen

 

 

Mitä rally-toko on?

2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen täsmällinen paikka tai asennon tarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-toko kehitettiin tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä.

rally_koulutus

Lajin on tarkoitus sopia kaikille ihmisille ja kaikille koiraroduille. Alokasluokan opettelu on suhteellisen helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastetta tavoitteellisemmillekin ohjaajille ja kouluttajille. Laji sopii myös mainiosti yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, iloiseen temppujen opettamiseen ja aktivointiin.

Kokeessa suoritetaan rata, jolla on erilaisia tehtäväkylttejä. Kylttejä on 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän; suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.

Rally-Tokossa on neljä luokkaa: alokas- (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES). Näistä alokasluokka suoritetaan taluttimessa ja muissa luokissa koira suorittaa radan vapaana. Koirakon saavutettua luokassaan kolme hyväksyttyä tulosta, on sen siirryttävä seuraavaan tasoluokkaan. Kolmesta hyväksytystä tuloksesta luokassaan koirakolle myönnetään koulutustunnus RTK1-4. Hyväksytty tulos on vähintään 70 pistettä maksimipisteiden ollessa kaikissa luokissa 100 p. Rally_toko

Rally-Toko virallistui Suomessa 1.5.2014.

Kokeen suoritusohjeita ja säännöt löytyvät täältä.

Rally-tokotiedotteet