TUUSULAN KENNELKERHON VUOSIKERTOMUS VUODELTA 2012

1. YLEISTÄ

Kulunut vuosi oli kerhon 40. toimintavuosi. Kerhon toiminta on ollut monipuolista. Harrastaminen on ollut mahdollista jälleen kaikissa seuramme jaoksissa. Näyttely- ja ajokoirajaokset ovat toimineet enemmän itsenäisesti, pk- ja pelastuskoirajaokset ovat pyörittäneet toimintaansa niin tottelevaisuuskentällä kuin maastotreeneissäkin. Agilityä on harjoiteltu omalla kentällämme sulan maan aikana ja talven tultua koulutus siirtyi vuokrattuun sisähalliin. Lisäksi tokojaoksemme toiminta käynnistyi pienen tauon jälkeen tottelevaisuuskoulutuksilla syyskuusta eteenpäin uusien kouluttajien myötä.

2. HALLITUS JA TOIMIHENKILÖT

Vuosikokouksen valitsemaan hallitukseen ovat kuuluneet puheenjohtaja Marja Uusitalo, varapuheenjohtaja Martti Takala sekä jäsenet Tarja Immonen, Mervi Kähönen, Anja Nikkonen, Mirva Hiltunen ja Jonna Lindfors. Varajäseninä ovat toimineet Mari Lehto ja Katja Nieminen. Hallitus valitsi keskuudestaan sihteeriksi ja rahastonhoitajaksi Jonna Lindforsin. Toiminnantarkastajina ovat toimineet Arja-Leena Aho ja Eija Voutilainen. Varatoiminnantarkastajina ovat toimineet Tintti Norring ja Raija-Riitta Ahola.

Jaokset vetäjineen: Ajokoira-jaos; vastuuhenkilöitä ei valittu, koska ei aktiivista toimintaa, Agility-jaos; Mari Lehto, Martti Takala, Maiju Turunen, Raija Joutsenvirta, Katja Nieminen, Reetta Haataja, Annina Aula, Elina Mauno ja Heini Lukkarinen, Toko-jaos; kouluttajien puuttuessa jaos ollut tauolla (vuosikokouksessa ei valittu jaoksen jäseniä), loppuvuodesta toiminnan käynnistyttyä Tarja Immonen, Arja-Leena Aho, Mari Lehto ja Manja Hämäläinen, PK-jaos; Reija Nieminen, Mervi Kähönen, Tintti Norring, Riikka Mäkinen, Petra Niemi ja Minttu Gröhn, Näyttely-jaos; Anja Nikkonen ja Elise Takala, Pelastuskoira-jaos; Mirva Hiltunen, Susanna Ojala ja Nina Sarkonen sekä Nuoriso-jaos; Mari Lehto ja Heini Lukkarinen.

Kerhoemäntänä ja kenttävastaavana on toiminut Anita Riekki. Lehteä on toimittanut Elina Mauno. Internet-sivuja on hoitanut Minttu Gröhn (osoitteessa www.tuusulankennelkerho.com). Jäsenrekisteriä on ylläpitänyt Minttu Gröhn.

3. KOKOUKSET JA MUUT KERHOTAPAHTUMAT

Sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Vanhassa Unkassa 19.3.2012, läsnä oli 26 jäsentä.
Hallitus on kokoontunut toimikautensa aikana 7 kertaa.
Kerhon pikkujoulua vietettiin Majatalo Onnelassa 15.11.2012 reilun 30 jäsenen voimin.

4. JÄSENET 31.12.2012

Jäseniä yhteensä 351 (423), joista varsinaisia jäseniä 301 (354), perhejäseniä 31 (44) ja vapaajäseniä 19 (17). Suluissa edellisvuoden luvut. Lisäksi yhteistyökumppaneita on ollut 7 (8) kpl.

5. KOULUTUS JA KURSSIT

5.1. Agility-jaos

Agility-jaos on perinteiseen tapaan järjestänyt ulkokenttäkoulutuksia Nahkelan kentällä huhti-kesäkuussa ja elo-syyskuussa tiistai-, keskiviikko-, torstai- ja perjantai-iltaisin. Agilitytoimikunnassa vuoden aikana ovat toimineet Maiju Turunen (tulosvastaava), Martti Takala (kouluttaja, hallituksen jäsen), Elina Mauno (agilityn nettisivut), Reetta Haataja (kouluttaja, agility-sähköposti), Raija Joutsenvirta (epis-vastaava), Annina Aula/Tia Hirvonen (Ydinluun agipalsta), Katja Nieminen (kouluttaja, hallituksen varajäsen) ja Mari Lehto (kouluttaja, nuorisojaos. Toimikunta on kokoontunut 3 kertaa sekä pitänyt muutaman ylimääräisen TuuKK Cup –suunnittelukokouksen. Ulkokenttäkauden ulkopuolella agilityharrastajat ovat vuokranneet Ojangon Vuokkoset Areenalta treeniaikoja (tammi-toukokuu, loka-joulukuu tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin). Syksyllä 2012 järjestettiin jatkuvasti pyörivien koulutusryhmien lisäksi kaksi alkeiskurssia, joihin osallistui n. 10 koirakkoa / ryhmä.

Agilitykouluttajina ovat vuoden aikana toimineet Tia Hirvonen (kesä), Mika Väisänen (kesä), Jonna Pietiläinen (kesä), Heini Lukkarinen (kesä), Katja Nieminen (kesä), Arja-Leena Aho (kesä), Martti Takala (ympäri vuoden), Reetta Haataja (ympäri vuoden), Päivi Reiman (ympäri vuoden) ja Anja Lintunen (ympäri vuoden).

5.2. Pelastuskoira-jaos

Pelastuskoira-jaos on järjestänyt ohjattuja tottelevaisuus- ja ketteryyskoulutuksia Nahkelan koulutuskentällä perjantaisin klo 18 – 20 koko vuoden ajan. Aktiivisia osallistujia on ollut lähes joka perjantai 5 – 10 kpl. Sunnuntaiaamuisin treenit ovat olleet pelastushakua, rakennus- tai taajamaetsintää lumi/pakkastilanteesta riippuen eri puolella Uuttamaata. Kouluttajina treeneissä ovat toimineet Mirva Hiltunen ja Nina Sarkonen Merja Lumpeen avustamana. Lisäksi Nina Sarkonen on pitänyt pelastusjäljen alkeiskurssin syksyllä 2012 jaosten jäsenille.
Jäsenistöstämme kasattu pelastusjoukkue osallistui SM-pelastusjoukkuekatselmukseen Vantaan hälyryhmän kautta (ilmoittautuminen hälytysryhmän mukaan) ja saavuttivat katselmuksessa 8. sijan. Lisäksi harrastajat ovat saavuttaneet vuoden 2012 aikana koetuloksia seuraavasti: PERA-A 2 kpl, PEJÄ-A 2 kpl, PEHA-B 2 kpl. Vuoden aikana on valmistunut 3 hälytyskelpoista koirakkoa ja 1 apuohjaaja.

5.3. PK-jaos

PK-jaos on järjestänyt palveluskoirakokeisiin tähtäävää koulutusta ensisijaisesti kilpailuoikeuden omaavien rotujen edustajille. Toimintamuotoina ovat olleet tottelevaisuuskoulutukset Nahkelan koulutuskentällä ympäri vuoden (erilliset kurssit keväällä ja syksyllä, muuten vapaamuotoisempaa koulutusta), maastoharjoitukset neljässä ohjatussa ryhmässä (3 x haku, 1 x jälki, treenit vähintään kerran viikossa, 8 – 10 koirakkoa / ryhmä), leirit, kurssit ja seminaarit sekä virallisten että harjoituskokeiden järjestäminen.

PK-jaoksessa ovat vuoden aikana toimineet Reija Nieminen, Mervi Kähönen, Tintti Norring, Riikka Mäkinen, Petra Niemi ja Minttu Gröhn. Hakuryhmiä ovat vetäneet Reija Nieminen, Mervi Kähönen ja Marja Uusitalo, jälkiryhmän vetäjänä olivat Riikka Mäkinen ja Miia Lemmetyinen. Aktiivisia kerhotoimintahenkilöitä (tottelevaisuuskouluttajia) ovat edellä mainittujen lisäksi olleet Satu Klimschin, Elina Ahola-Iivarinen, Tuija Hirvi, Heidi Ilmonen, Titta Järvenpää, Hannele Pirttimaa, Kirsi Sinda ja Niina Siljander.

Vuoden 2012 aikana on järjestetty seuraavanlaisia tapahtumia:
– kevään tottelevaisuuskursseilla teemakursseja keskittyen yksittäisiin liikkeisiin, yleiskursseja, BH-kurssi ja arkitottis (osa kursseista 5 koulutuskertaa, osa 10 koulutuskertaa), kursseille osallistui yhteensä 44 koirakkoa
– syksyn tottelevaisuuskursseilla lähinnä viiden kerran teemakursseja, lisäksi kaksi kahdeksan koulutuskerran yleiskurssia aloitteleville koirakoille, kursseille osallistui yhteensä 43 koirakkoa
– Esa Tapion valmennuskurssi tottiskouluttajille alkukeväästä
– pk-leirit Inkoossa toukokuussa (jälki- ja hakuryhmät) ja lokakuussa (2 hakuryhmää)
– Ida Vakkurin hyppytekniikkaseminaari 29.4.
– Mia Skogsterin tottelevaisuusseminaari 4.8. ja
– Päivi Ollikan tottelevaisuusseminaari 24.11.

PK-harrastajiemme saavutuksia vuonna 2012:
– PK viesti SM3, Anitta ja Janica Nurminen ja bptn Alma
– PK haku SM7, Reija Nieminen ja bpmu Eloketun Etiäinen
– NOM edustus (haku); NOM9 Reija Nieminen ja bpmu Eloketun Etiäinen
– Etsintäkoe rotumestaruus (saksanpaimenkoira) RM3, Mervi Kähönen ja spn Konnamuorin Intro
– SM –koeosallistumisia 4 kpl
– NOM –koeosallistumisia 1 kpl
– Rotumestaruusosallistumisia 4 kpl
– Tiedossa olevia uusia koulutustunnuksia: BH 11 kpl, HK1 6 kpl, HK2 2 kpl, HK3 2 kpl, EK1 1 kpl, EK2 1 kpl, EK3 2 kpl

5.4. Toko-jaos

Toko-jaos aloitti toimintansa pienen tauon jälkeen syyskuun alussa ja koulutuksia järjestettiin joka toinen sunnuntai koulutuskentällämme. Toko-toimikuntaan lähtivät mukaan Tarja Immonen, Arja-Leena Aho, Mari Lehto ja Manja Hämäläinen. Koulutukset pidettin Nahkelan koulutuskentällä sunnuntaisin klo 18 – 19 ja syksyn aikana koulutuskertoja oli 7 kpl. Viimeisellä kerralla tokolaiset tutustuivat Rally-Tokoon. Koulutuksissa oli kaksi ryhmää, pennut (alle 8 kk) ja perustottelevaisuus (yli 8 kk). Penturyhmään ilmoittautui mukaan 9 koirakkoa ja perustottelevaisuus-opissa kävi syksyn aikana 20 koirakkoa. Koulutuksista ei peritty erillistä koulutusmaksua, vaan osallistujien edellytettiin olevan seuran jäseniä. Koulutukset jäivät talvitauolle kauden päätöspalaverin myötä 2.12.2012 ja toiminta jatkuu taas maaliskuussa 2013.

6. NÄYTTELY-, KILPAILU- JA KOETOIMINTA

6.1. Agility-jaos

Virallisia agilitykilpailuita ei järjestetty vuoden 2012 aikana. Sen sijaan keväällä järjestettiin neljästä osakilpailusta koostuva TuuKK Cup (31.5., 7.6., 12.6. ja 19.6.), joihin osallistui erittäin paljon koirakoita. Kisajärjestelyt sujuivat moitteetta.

6.2. Pelastuskoira-jaos

Pelastuskoira-jaos piti historian ensimmäisen Tuusulan Kennelkerho ry:n nimissä järjestetyn pelastushakukokeen 14.10.2012. Kokeeseen osallistui 6 koirakkoa, joista 3 koirakkoa teki hyväksytyn tuloksen (1 x PEHA-B, 2 X PEHA-A). Kokeen tuomarina toimi Jorma Suni ja kokeesta vastaavana toimitsijana oli Mirva Hiltunen.

6.3. PK-jaos

Tuusulan Kennelkerho ry:n järjestämissä virallisissa pk-kokeissa vuoden 2012 aikana koetoimitsijoina ovat olleet Reija Nieminen, Marja Uusitalo, Miia Lemmetyinen, Tintti Norring ja Mirva Hiltunen.

Vuoden 2012 aikana järjestettiin 6 virallista PK-koetta:
– hakukoe 21.4. (5 koiraa, 2 koulutustunnusta)
– etsintäkoe 12.5. (5 koiraa, 3 koulutustunnusta)
– BH koe 4.6. (10 koiraa, 6 koulutustunnusta)
– etsintäkoe 15.9. (6 koiraa, 2 koulutustunnusta)
– jälkikoe 20.10. (6 koiraa, 3 koulutustunnusta)
– hakukoe 10.11. (10 koiraa, 1 koulutustunnus)

Luonnetestejä ei järjestetty vuoden 2012 aikana pimeän huoneen määräysten muuttumisen vuoksi. Vuoden 2012 aikana saimme hankittua uudet määräykset täyttävän kontin, joten testien järjestäminen on taas tulevana vuonna mahdollista.

6.4. Toko-jaos

Vuoden 2012 aikana ei järjestetty möllitoko- eikä virallisia toko-kilpailuita.

6.5. Näyttely-jaos

Vuoden 2012 aikana ei järjestetty virallisia näyttelyitä eikä match show –tapahtumia.

6.6. Ajokoira-jaos

Vuoden 2012 aikana ei järjestetty virallisia eikä epävirallisia ajokokeita.

7. PALKINNOT JA MERKIT

Vuosikokouksessa 19.3.2012 jaettiin Vuoden koira 2011 -palkinnot seuraavasti:

Vuoden Näyttely-koira:
1) bordercollie uros Pikkupaimenen Go For It, om. Mirja Leinikka (80 p.)
2) beauceron uros Moisionmäen Fiilis, om. Mari ja Tero Kurenmaa (35 p.)
3) belgianpaimenkoira groenendael narttu Abiogenesis Aurora Borealis, om. Maarianna Takapuro (12 p.)

Vuoden Näyttely-tulokas:
beauceron uros Moisionmäen Fiilis, om. Mari ja Tero Kurenmaa (35 p.)

Vuoden PK-koira:
1) saksanpaimenkoira narttu Konnamuorin Intro, om./ohj. Mervi Kähönen (479,4 p.)
2) suursnautseri narttu Silsile’s On The Rocks, om./ohj. Päivi Räikkönen (457,3 p.)
3) belgianpaimenkoira malinois uros Eloketun Etiäinen, om./ohj. Reija Nieminen (455,6 p.)

Vuoden PK-tulokas:
saksanpaimenkoira narttu Rakan Akan Ajatar, om./ohj. Elina Ahola-Iivarinen (278 p.)

Vuoden Agility-koira:
1) kääpiösnautseri uros Esslex Dexter Mcigor, om./ohj. Katja Nieminen (160 p.)
2) kääpiösnautseri uros Chistoso A Fire Inside, om./ohj. Katja Nieminen (156 p.)
3) suomenlapinkoira narttu Taivaannastan Diidasátni, om./ohj. Heini Lukkarinen (150 p.)

Vuoden Agility-tulokas:
länsigöötanmaanpystykorva uros Tulikäpälän Pieni Pyromaani, om./ohj. Carita Mäkinen (50 p.)

Vuoden Toko-koira:
1) walesinspringerspanieli narttu Doniol Quite Perfect, om./ohj. Elina Kautto (48 p.)
2) walesinspringerspanieli narttu Doniol Your Loyal Welsh, om./ohj. Elina Kautto (35 p.)
3) bordercollie narttu Lapintähti Unitra, om./ohj. Sanna Jääskeläinen (29 p.)

Vuoden Toko-tulokas:
walesinspringerspanieli narttu Doniol Your Loyal Welsh, om./ohj. Elina Kautto (35 p.)

Pikkujouluissa palkitsimme muistolahjalla ja kukkakimpulla seuramme tämän vuoden SM-mitalistit:
Pelastushaun Suomen Mestari (IPOR haku) belgianpaimenkoira malinois uros Eloketun Etiäinen, om./ohj. Reija Nieminen
PK SM 2012 viesti-pronssimitalistit belgianpaimenkoira tervueren narttu Alma, om./ohj. Janica ja Anitta Nurminen.

Ansiomerkkejä ei anottu vuonna 2012.

8. KURSSEILLE OSALLISTUMISET

Vuoden 2012 aikana jäsenemme ovat osallistuneet useille erilaisille kursseille. PK-tuomarikurssin ovat aloittaneet Marja Uusitalo ja Reija Nieminen. Koetoimitsijakurssin 1.osan suorittivat pk-harrastajat Petra Niemi ja Hannele Pirttimaa. Pelastuskoira-harrastajista Reeta Hämäläinen on käynyt EA1 ja Etsintä 1 –kurssit sekä Nina Sarkonen oli viikon mittaisella Pelastuskoiraohjaajien peruskurssilla PEO:lla.
Kannustamme kaikkia jäseniämme kehittämään itseään ja osallistumaan erilaisille kursseille jatkossakin.

9. TIEDOTUSTOIMINTA

Ydinluu-jäsenlehti ilmestyi neljä kertaa. Lehden päätoimittajana on ollut Elina Mauno. Lisäksi kentän ilmoitustaululla on ollut tiedotteita kerhon toiminnasta ja tapahtumista. Yhdistyksen viralliset nettisivut toimivat osoitteessa www.tuusulankennelkerho.com ja ylläpitäjänä on toiminut Minttu Gröhn. Vuoden aikana perustettiin myös seuran omat sivut Facebookiin (https://www.facebook.com/pages/Tuusulan-Kennelkerho-ry/126745190732758) ja ylläpitäjinä sivulla ovat olleet Marja Uusitalo, Minttu Gröhn, Tia Hirvonen, Mervi Kähönen ja Jonna Lindfors. Facebook-sivuilla on 133 tykkääjää (lukijaa).

10. TALOUDELLINEN TILA

Kerhon taloudellinen tila selviää liitteenä olevasta vuoden 2012 tilinpäätöksestä.

11. KIITOKSET

Kiitokset yhteistyöstä ja sponsoroinnista Tuusulan kunnalle, K-Supermarket Hyrrälle, Petpost Oy:lle, Happy Pets Oy:lle ja Koirien Hyvinvointikeskukselle. Kiitos koulutuskenttämme talvikunnossapidosta Jyri Seunalle. Kiitämme myös lähiseutujen peltojen ja metsien omistajia alueidensa luovutuksesta harrastuskäyttöömme.

12. MUU TOIMINTA

Koulutuskentällä on pidetty vuoden aikana muutaman kerran siivoustalkoot. Syksyllä pidetyissä talkoissa siivottiin koko koulutuskenttä perusteellisesti kontteja sekä ulkoreunoja myöten parinkymmenen aktiivisen jäsenemme voimin. Olemme myös vuokranneet konttejamme sekä esteitämme ulkopuolisten seurojen käyttöön ja kentällämme onkin mm. pidetty springerspanieleiden toko-mestaruuskokeet sekä luonnetestattu hovawartteja ja tanskandoggeja.